воскресенье, 16 февраля 2014 г.

Пройшло три місяці, як у Вінниці було обрано дитячих омбудсменів вже четвертої каденції. 11 лютого вони зустрілися з міським головою Володимиром Гройсманом, аби розповісти про перші результати проведеної ними роботи та обговорити нові ідеї та проекти, які вони хочуть реалізувати вже найближчим часом.

Протягом трьох місяців, як було обрано омбудсменів нової каденції, ними було вже реалізовано ряд заходів. У п’яти школах міста з учнями 7-8 класів були проведені тренінги «Дитинство без насильства», які навчали уникати конфліктних ситуацій з однолітками, адже передусім дитячі омбудсмени займаються правовою освітою дітей. За сприяння омбудсменів у Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Паросток» було проведено новорічне караоке, яке так сподобалося дітворі, що схожу розважальну програму буде проведено і до Дня святого Валентина. Спільно з працівниками санепідслужби проведено моніторинг шкільних їдалень на якість продуктів, чистоту приміщень та наявність уніформи у робітників. У одній з шкіл міста в їдальні було виявлено неприємний запах через поломку вентиляції, тому школярі відмовлялися її відвідувати. Завдяки перевірці проблему булу усунено. Також проводились і рейди з працівниками міліції щодо виявлення продажу алкоголю та тютюну у магазинах міста неповнолітнім. А ще дитячі омбудсмени перевіряли комп’ютерні клуби міста та проводили бесіди зі школярами, які замість уроків та відвідання гуртків або секцій проводять час у цих закладах.
Нещодавно дитячими омбудсменами було створено новий сайт www.dituombyd.blogspot.com. І відтепер до них можна звертатися анонімно через мережу Інтернет. Також тут вказані і імена скайпу кожного з омбудсменів, тобто є можливість поспілкуватися з кожним із них.
Найближчим часом омбудсмени хочуть відзначити День доброти, роздаючи у «Прозорих офісах» смайлики з побажаннями, а на День прав дитини зібрати малюнки учнів молодших класів та розмістити їх в муніципальному транспорті. Будуть продовжуватися і «Правові дебати», де молодь обговорює найактуальніші проблеми своїх однолітків. Також вінницькі дитячі омбудсмени хочуть ініціювати у місті і підтримати ідею сербських школярів – відмовитися від трати великих коштів на святкування випусків у школах, а просто зробити парад випускників в буденному одязі. Зекономлені ж кошти віддати на лікування хворим дітям. Цю акцію омбудсмени назвали «Ціна життя». Вислухавши цю ідею, міський голова зауважив, що вона має бути обговорена самими учнями шкіл. І якщо майбутні випускники її підтримають – цей проект можна буде реалізовувати, однак в жодному разі не повинно бути примусовим.
«Хотілося б, щоб ви якомога масовіше входили у школи з вирішенням тих проблем, які є актуальними для сучасної молоді, - резюмував зустріч Володимир Гройсман. – Дитячі омбудсмени повинні бути посередниками між учнівськими колективами та вчителями. Ви відіграєте певну роль в житті міста, питань, які виникають, є багато, і тому цю роботу потрібно зробити системною». ​
Матеріал з сайту: http://www.myvin.com.ua/

Комментариев нет :